Spletni trendi in smernice, ki jih bomo zasledili v 2018

Trendi iskanja po spletu in oblikovanja spletnih mest se spreminjajo, zato je prav, da smo pozorni na te spremembe. V prispevku smo zbrali in izpostavili zgolj nekaj področij in smernic, ki jih bomo zasledili v 2018.

V letu 2017 smo zasledili veliko napredka na področju tehnologij. Smer razvoja se nagiba k virtualnosti in umetni inteligenci bolj kot kadarkoli prej. Vlaganje v virtualno (VR – Virtual reality), obogateno resničnost (AR – Augmented reality) in umetno inteligenco (AI – Artificial intelligence) se drastično povečuje.

Velikani, kot sta Google in Facebook, že poskušajo omenjene tehnologije vpeljati in čimbolj izboljšati uporabniško izkušnjo svojih uporabnikov.


Mobilne spletne strani

Uporaba mobilnih telefonov za dostop do spletnih mest je iz dneva v dan večja. V letu 2018 bo tako velik poudarek na uporabniški izkušnji, ki je bomo deležni preko mobilne naprave.  Skoraj 60% poizvedb na spletnih iskalnikih prihaja z mobilnih naprav.

Trenutno so dejavniki uvrščanja spletnih strani prilagojeni indeksu namiznih računalnikov. Pri upoštevanju širše množice, pa bo to potrebno spremeniti, prav zaradi razširjene uporabe mobilnih naprav. Google se dolgoročno strmi k poenotenju indeksa. Tako lahko v prihodnosti pričakujemo zgolj »mobile-first« oziroma »mobile-only« indeks.

V poštev bodo prišle AMP (Accelerated mobile pages) strani, ki jih Google prav tako že favorizira. Gre za hitre mobilne spletne strani, ki bodo obiskane predvsem preko mobilnih naprav. Priljubljene pa tudi postajajo PWA (Progressive web apps) strani. Slednje predstavljajo spletne strani, ki temeljijo na modernih tehnologijah (HTML5, CSS3…) in simulirajo obnašanje mobilne naprave, ter nudijo še nekaj dodatnih prednostih.

V letu 2018 le poskrbite, da bodo vaše spletne strani »mobilne«.

AMP mobilna stran


Glasovno iskanje

Sodobne hiše že omogočajo bivanje s tehnološko naprednimi napravami. Tako si lahko ustvarimo pametno hišo, ki nam omogoča glasovno upravljanje televizije, gospodinjskih naprav in drugih produktov, ter prikazovanje informacij na podlagi govornih poizvedb.

Google je že naredil korak naprej in omogočil govorno iskanje. V svoji analizi poroča, da eno izmed petih iskanj že izhaja iz glasovnih poizvedb.


Prepoznavanje konteksta

Trendi, ki jih narekujejo velika podjetja (med drugimi tudi Google in Facebook), nakazujejo porast prepoznave konteksta v katerem se uporabnik nahaja. Tako bodo sistemi predlagali ustrezne informacije glede na predvidevanje želj uporabnika.

Takšen primer je Facebook, ki spremlja uporabnikovo lokacijo, interakcijo in na podlagi posebnih algoritmov prikazuje prilagojeno vsebino. Primer: če greste na izlet v London, vam bodo prikazani dogodki in dogajanje v tem kraju, ter objave vaših prijateljev, ki so se nahajali na tej lokaciji.


Gradnja povezav

Uspešna SEO strategija se bo v letu 2018 nadaljevala v izgradnji odnosov. Za dolgoročen uspeh bo tako potrebno vzpostaviti močne stike in povezave med uporabnikom in blagovno znamko.

Upravljanje z blogi bo izziv, ki ga bomo deležni v 2018. Slednjega bo potrebno vključiti kot del strategije pri izgradnji in vzpostavitvi odnosov, hkrati pa bo potrebno paziti na ohranjanje ugleda blagovne znamke.


Dobra uporabniška izkušnja

Dobra uporabniška izkušnja predstavlja skriti dragulj spletne prodaje. Poveča verjetnost, da se bodo uporabniki redno vračali na spletne strani katere so že obiskali.

Pomembno je da spremljamo hitrost spletnega mesta, berljivost in navigacijsko strukturo. Analizirati pa je potrebno tudi navade uporabnika, kako je pristal na naši spletni strani, kako dolgo se je zadržal itd.

Ker uporabniki obiščejo spletno mesto preko različnih naprav, je pomembno, da jim zagotovimo odlično uporabniško izkušnjo ne glede na napravo.


Obogatene razširitve in hitri odgovori

Priljubljenost obogatenih razširitev (angl. Featured Snippets) je povečala konkurenco med podjetji, ki se poskušajo pojaviti v »položaju 0« na strani rezultatov v iskalniku (SERP  – angl. Search engine results page).

Google pri skoraj tretjini poizvedb prikaže obogateno rešitev. Podatek narekuje potrebo po optimizaciji spletnega mesta tako, da bo ustrezala Googlovim standardom.

Google featured snippet

Čeprav tabele, grafi in seznami uspešno prikazujejo informacije in so priljubljena oblika zapisa informacij, Googlu ne pomagajo pri sestavljanju obogatenih rešitev. V ta namen je bolje pripraviti vsebino v obliki vprašanj in odgovorov.

Ugotovljeno je bilo, da imajo rezultati, ki se pojavijo v polju za odgovore, CTR 32,3% (angl. Click – through rate – razmerje med prikazi in kliki za vsak oglas ter ključno besedo).

Vir: Kodnes, Truecad

POVPRAŠEVANJE

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Več o piškotkih.